Sponsoren:
foto J.G. Veldman Fourages
foto ZooEasy Online Blonde d’Aquitaine Digitale Stamboom Registratie
foto Jan Slot Metaaldecoratie
foto For Farmers
foto Robert Keizer
foto Vleesvee Intergratie Twente bv
foto Eigen Erf Vleesvee
foto KI Samen
foto Schrijver Stalinrichting
foto Schilder bagger, hei-grondwerken
foto CRV
foto Cow XL
foto Benjo Hoogstra ongediertebestrijding
foto Accon avm

Ras

Van oorsprong schenen deze runderen allen te behoren tot één enkel ras, de BOS AQUITAINE.

Door kruising ontstonden in Z.W. Frankrijk naar gelang de streek , drie onderrassen te noemen Blonde der Pyreneeën, de Garonnaise en het Quercy ras.

Uiteindelijk zijn deze drie rassen samengevoegd en bestaat sinds 1963 het stamboek Blonde d’Aquitaine. Het ras wordt officieel erkend als ras van nationaal belang voor de productie van slachtvee. Het vlees is van de hoogste kwaliteit, mals, fijndradig en smaakvol en de dieren vervetten minder snel. Stieren van 22 maanden oud, die een geslacht gewicht halen van 550 tot 600 kg zijn geen uitzondering.

Het Blonde d’Aquitaine Stamboek Nederland waakt erover dat de dieren in ons land maat houden en niet afzakken naar het dikbil type met bijverschijnselen als keizersnee. Grote, lange, sierlijke dieren geven nageslacht, dat in de mesterij hoge eindgewichten haalt en daar zit nu juist de winst!

Vruchtbare moederdieren rond de duizend kilo, die 12 tot 15 jaar mee kunnen en waarvan de lange grote kalveren gemakkelijk geboren worden, is voor het Blonde d’Aquitaine Stamboek een item wat zij propagandeert en door de veehouders in Nederland veelal reeds in de praktijk wordt gebracht.

De grote statige dieren hebben een rustig karakter. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en goed vruchtbaar. De Blonde d’Aquitaine staat bekend om z’n hoge groeisnelheid. Deze groei wordt gerealiseerd met een karig rantsoen. Dat maakt het ras daarom geschikt voor begrazing in Natuurterreinen.

Ook in de biologische vleesveehouderij wordt vaak vanwege de goede eigenschappen voor het Blonde d’Aquitaine ras gekozen.

Voor een uitgebreide beschrijving over het ras, oorsprong, eigenschappen en kenmerken verwijzen wij u naar www.blondestamboek.nl

Ons laatste nieuws
Geveilde stieren krijgen een nieuwe eigenaar

Op de gehouden veiling van za. 28 september 2019 zijn een klein gezelschap van 5 blonde stieren geveild. De veilingtopper BAC Oder uit de stal van H.Visscher werd afgeslagen voor een bedrag van € 3000,00 en verhuisde naar J.Bolk in Aerdt. Benieuwd....

> lees verder
Wegen en meten is weten

Te koop aangeboden vleesveeweegschaal. Voor meer info, ga naar "vraag en aanbod"

> lees verder
naar boven