Sponsoren:
foto KI Samen
foto Schilder bagger, hei-grondwerken
foto Jan Slot Metaaldecoratie
foto Schrijver Stalinrichting
foto Accon avm
foto For Farmers
foto J.G. Veldman Fourages
foto Robert Keizer
foto Natuurvlees Nederland
foto ZooEasy Online Blonde d’Aquitaine Digitale Stamboom Registratie
foto CRV
foto Cow XL
foto Eigen Erf Vleesvee
foto Vleesvee Intergratie Twente bv

Ras

Van oorsprong schenen deze runderen allen te behoren tot één enkel ras, de BOS AQUITAINE.

Door kruising ontstonden in Z.W. Frankrijk naar gelang de streek , drie onderrassen te noemen Blonde der Pyreneeën, de Garonnaise en het Quercy ras.

Uiteindelijk zijn deze drie rassen samengevoegd en bestaat sinds 1963 het stamboek Blonde d’Aquitaine. Het ras wordt officieel erkend als ras van nationaal belang voor de productie van slachtvee. Het vlees is van de hoogste kwaliteit, mals, fijndradig en smaakvol en de dieren vervetten minder snel. Stieren van 22 maanden oud, die een geslacht gewicht halen van 550 tot 600 kg zijn geen uitzondering.

Het Blonde d’Aquitaine Stamboek Nederland waakt erover dat de dieren in ons land maat houden en niet afzakken naar het dikbil type met bijverschijnselen als keizersnee. Grote, lange, sierlijke dieren geven nageslacht, dat in de mesterij hoge eindgewichten haalt en daar zit nu juist de winst!

Vruchtbare moederdieren rond de duizend kilo, die 12 tot 15 jaar mee kunnen en waarvan de lange grote kalveren gemakkelijk geboren worden, is voor het Blonde d’Aquitaine Stamboek een item wat zij propagandeert en door de veehouders in Nederland veelal reeds in de praktijk wordt gebracht.

De grote statige dieren hebben een rustig karakter. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en goed vruchtbaar. De Blonde d’Aquitaine staat bekend om z’n hoge groeisnelheid. Deze groei wordt gerealiseerd met een karig rantsoen. Dat maakt het ras daarom geschikt voor begrazing in Natuurterreinen.

Ook in de biologische vleesveehouderij wordt vaak vanwege de goede eigenschappen voor het Blonde d’Aquitaine ras gekozen.

Voor een uitgebreide beschrijving over het ras, oorsprong, eigenschappen en kenmerken verwijzen wij u naar www.blondestamboek.nl

Ons laatste nieuws
Te veilen stieren Laren 2021-09-25

In de opfok in Laren staan 11 blonde stieren die geveild worden In het menu "fokkerij"-> ïnzending naar veiling" kunt u de fotostambomen bekijken. De foto’s van de te veilen stieren zijn gemaakt door fotograaf Theo Jansen.  

> lees verder
Nieuwe stier bij clublid

Al enige tijd op het bedrijf van clublid J.Schilder en sinds kort ook te vinden op de advertentie in "de Blonde"van maart 2021, de stier Orage met als vader de stier Gornia en moeder Dienne, de volle zus van Carmen. Voor een uitgebreide fotostamboom,....

> lees verder
naar boven