Ras
Van oorsprong schenen deze runderen allen te behoren tot één enkel ras, de BOS AQUITAINE.
Door kruising ontstonden in Z.W. Frankrijk naar gelang de streek , drie onderrassen te noemen Blonde der Pyreneeën, de Garonnaise en het Quercy ras.
Uiteindelijk zijn deze drie rassen samengevoegd en bestaat sinds 1963 het stamboek Blonde d’Aquitaine. Het ras wordt officieel erkend als ras van nationaal belang voor de productie van slachtvee. Het vlees is van de hoogste kwaliteit, mals, fijndradig en smaakvol en de dieren vervetten minder snel. Stieren van 22 maanden oud, die een geslacht gewicht halen van 550 tot 600 kg zijn geen uitzondering.
Het Blonde d’Aquitaine Stamboek Nederland waakt erover dat de dieren in ons land maat houden en niet afzakken naar het dikbil type met bijverschijnselen als keizersnee. Grote, lange, sierlijke dieren geven nageslacht, dat in de mesterij hoge eindgewichten haalt en daar zit nu juist de winst!
Vruchtbare moederdieren rond de duizend kilo, die 12 tot 15 jaar mee kunnen en waarvan de lange grote kalveren gemakkelijk geboren worden, is voor het Blonde d’Aquitaine Stamboek een item wat zij propagandeert en door de veehouders in Nederland veelal reeds in de praktijk wordt gebracht.
De grote statige dieren hebben een rustig karakter. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en goed vruchtbaar. De Blonde d’Aquitaine staat bekend om z’n hoge groeisnelheid. Deze groei wordt gerealiseerd met een karig rantsoen. Dat maakt het ras daarom geschikt voor begrazing in Natuurterreinen.
Ook in de biologische vleesveehouderij wordt vaak vanwege de goede eigenschappen voor het Blonde d’Aquitaine ras gekozen.
Voor een uitgebreide beschrijving over het ras, oorsprong, eigenschappen en kenmerken verwijzen wij u naar www.blondestamboek.nl
Ons laatste nieuws
De najaarsveiling 28 september j.l. was een zeer goed en geslaagde dag met als veiling topper BAC Westerstreek Urban, gefokt door de fam. Westerstreek.
> lees verderOp zaterdag 28 september a.s. worden de BAC centraal geteste Blonde d'Aquitaine stieren zowel fysiek als online geveild. Voor de actuele informatie, blijft u op de hoogte door de site van het Blonde stamboek te bezoeken. In het menu "fokkerij"-->....
> lees verder